Hangö Teaterträffs logo med "See you next year" ovanpå.

Hangö Teaterträff 2021 perutaan, juhlavuotta vietetään ensi vuonna


Hangö Teaterträffin hallitus on tehnyt päätöksen peruuttaa tämän vuoden festivaali epävarman koronatilanteen takia. Festivaalia olisi vietetty Hangossa 10.-13.6.2021.

”Viime vuoden digitaalisen festivaalin jälkeen uskoimme, että Hangö Teaterträff olisi vuonna 2021 paikka, jossa voimme kohdata ja juhlia niin esittävää taidetta kuin toisiammekin livenä”, kertovat Anni Klein ja Tom Rejström, festivaalin taiteellinen johto. ”Ohjelmamme koostui muun muassa pohjoismaisesta juhlavuosiesityksestä, Teatterikorkeakoulun innovatiivisesta musiikkiteatterista sekä intiimistä ja kahdenvälisestä teoksesta. Suunnitteilla oli myös jatkaa viime vuonna aloitettua yhteistyötä Svenska YLE:n kanssa liveteatteria ja striimiä yhdistelevän hybridiesityksen muodossa.”

Vuoden 2020 festivaali toteutettiin poikkeusoloissa Yle Areenassa, mutta tänä vuonna festivaalia ei siirretä virtuaaliseen muotoon. ”Vaikka digitaalinen festivaali onnistui yli odotusten, emme nähneet mielekkääksi siirtää tämänvuotista tapahtumaa nettiin, sillä olemme nimenomaan livenä koettavien esitysten ja tapahtuman luomisen ammattilaisia ja olemme väsyneet ikuisiin kompromisseihin, joita teatteritaiteen täytyy näinä aikoina sietää”, taiteellinen johto jatkaa.

Festivaaliohjelma oli valmis. Ohjelmaan kuului kaiken kaikkiaan kahdeksan teosta, joista kaksi olisivat olleet ensi-iltoja: pohjoismaisen Subfrau-kollektiivin juhlavuoden paluuteos sekä Ole ØwrenElisa MakarevitchinRasmus SlätiksenAmanda Martikaisen ja Fabian Nybergin identiteettipolitiikkaa käsittelevä KonfliktToisissa tiloissa -kollektiivin kokemuksellinen, mytologisiin taruihin pohjautuvan Kuvitteellisten olentojen kokoelma olisi saanut ruotsinkielisen ensi-iltansa.

Jo kantaesityksensä saaneisiin teoksiin kuuluivat Samuli Laineen ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen kahdenvälinen esitys Nurture, jossa imetys, hoiva ja luottamus puhuttelevat, sekä Otto Sandqvistin, Luca Sirviön, Tom Lönnqvistin ja Teo Paaerin halua, fantasiaa, kehollisuutta, identiteettiä ja haavoittuvaisuutta tutkiva teos Magnum. Identiteettiä olisi niin ikään tutkinut Miiko Toiviaisen palkittu omaelämäkerrallinen monologi Det liv som blivit mig givet (Kepeä elämäni), joka kertoo siitä, miten sen kertojan transtausta on kääntynyt voimavaraksi ja onnellisuuden lähteeksi. Ohjelmaan kuuluivat myös taiteilija Oscar Hagenin kaupunkitilaan sijoittuva esitysinstallaatio sekä iltamaksikin kutsuttu musikaalinen Private Dancer, joka on Lidia Bäckin, Julia JäntinHuong HoanginAnn-Sofie Lundinin, Oscar Fageruddin sekä Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden kunnianosoitus ulkoisten projisointien ja sisäisten todellisuudenkäsitysten erottamiselle.

Teosten lisäksi festivaali olisi jatkanut diskursiivista ohjelmaa, joka tänä vuonna olisi koostunut muun muassa työpajoista ja teatterin nykytilannetta käsittelevistä keskusteluista, sekä juhlinut konserttien ja julkaisujen voimin.

Festivaali koostuu monesta osatekijästä, jotka kaikki kärsivät tilanteen epävarmuudesta. ”Festivaalin tuottaminen nykyisissä olosuhteissa on liian sattumanvaraista. Oletettavaa on, että kesäkuun puolivälissä on edelleen käytössä kahden metrin turvavälit, mikä Hangö Teaterträffin käyttämien esitystilojen kohdalla tarkoittaisi 4-20 hengen katsomoita. Yleisöpaikkojen määrä koko nelipäiväisellä festivaalilla olisi jäänyt noin kolmeensataan. Suhteessa työmäärään ja festivaalin resursseihin – sen yhteenkokoavasta luonteesta puhumattakaan – tämä yhtälö ei ole kestävä”, kommentoi festivaalin vastaava tuottaja Heidi Backström.

Hangö Teaterträff ei koe vastuulliseksi järjestää festivaalia nykyisessä, alati muuttuvassa ja epävarmassa tilanteessa. ”Kävimme kaikki skenaariot läpi ja tulimme siihen tulokseen, että eettisesti kestävintä on perua festivaali nyt, jotta taiteilijat eivät joudu tekemään turhaa työtä tämän enempää eivätkä muut yhteistyökumppanit joudu odottamaan toteutuuko työ vai ei. Festivaaliorganisaatio voi myös nyt keskittyä muuhun kuin odottamiseen ja koronatilastojen seuraamiseen. Nykyinen malli, jossa tieto annetaan aina muutaman viikon aikasykleissä, ei ota huomioon tapahtumien ja taideteosten tekemisen aikajänteitä, rahoitukseen liittyviä aspekteja eikä tunnista niiden henkistä puolta. Kulttuurikenttää alihankkijoineen pidetään löysässä hirressä”, Backström jatkaa.

Myös Hangö Teaterträffin hallituksen puheenjohtaja Annika Tudeer kritisoi taustalla olevia ongelmia ja kipukohtia, jotka vaikuttavat kielteisesti moneen toimijaan: ”Vapaan kentän hauraat, oikeastaan olemattomat rakenteet ja kädestä suuhun -kulttuurin kestämättömyys tulevat nyt päivänvaloon. Voimme tuoda esiin ongelmakohtia ja argumentoida kestävien rakenteiden puolesta, mutta sen enempää kenttä ei voi tehdä. Kenties olemme olleet naiiveja, mutta nyt näemme, että päättäjät ja rahoittajat eivät kertakaikkiaan ymmärrä, kuinka pahasti vapaa kenttä on jätetty heitteille ja kuinka lyhytjänteisesti sitä kohdellaan.”

Festivaalin peruminen vaikuttaa myös Hankoon, jossa Hangö Teaterträffiä on vietetty vuodesta 1992 lähtien. ”Jo toista vuotta putkeen saamme tiedon, että tapahtumia ja festivaaleja perutaan koronapandemian takia. Ymmärrän päätöksen, sillä yleisötapahtumien järjestäminen on nyt todella vaikeaa”, kommentoi Hangon kulttuurijohtaja Jennika Friman. ”Tapahtuman peruminen ei vaikuta pelkästään työmahdollisuuksiin, jotka perumisen myötä vähenevät; myös kaupungin palvelut menettävät asiakkaita. Hangö Teaterträff on ollut kesätapahtumien lähtölaukaus jo 30 vuotta. Tänä vuonna se jää tauolle, mutta odotan toiveikkaana tulevia festivaaleja.”

”Maailmanlaajuinen pandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat kohdelleet Suomen teatterikenttää epäreilusti ja huonosti”, Anni Klein ja Tom Rejström jatkavat. ”Tämä taas on osoittanut, kuinka tärkeää kohtaaminen ja kanssakäyminen on. Meidän tulee luoda ymmärrystä ja solidaarisuutta katkeamispisteessä olevalle kulttuurikentälle. Juuri nyt vaikeinta – kuten aina – on freelancereilla ja heillä, jotka pian valmistuvat tälle kestämättömälle kentälle. Hangö Teaterträff on tärkeä alusta esittävän taiteen uusille tuulille; siksi onkin niin uskomattoman surullista ja järkyttävää, että emme tänä vuonna voi kohdata toisiamme Hangossa.”

Hangö Teaterträff rf keskittyy kuluvan vuoden vapaan kentän tilanteen edistämiseen omalta osaltaan. Vuotuinen Antonia-palkinto tullaan jakamaan kesäkuussa 2021 teokselle, joka on osoittanut taiteellista rohkeutta ja monipuolisuutta suomenruotsalaisen teatterin kentällä. Hangö Teaterträff juhlii 30-vuotisjuhlaansa 9.-12.6.2022.