Kahden esityskuvan kollaasi: ylhäällä Cowboy försvunnen, alla Läkaren.

Vuoden 2024 Antonia-palkinnon voittaa tänä vuonna kaksi esitystä: Cowboy försvunnen ja Läkaren


Antonia-palkinto jaetaan joka vuosi teokselle, joka on osoittanut taiteellista rohkeutta ja monipuolisuutta suomenruotsalaisen teatterin kentällä. Tänä vuonna palkinnon jakaa kaksi teosta: Otto Sandqvistin Cowboy försvunnen ja Svenska Teaternin Läkaren.

Cowboy försvunnen käsittelee pohjatonta halua, uupumusta, maniaa, masennusta, tietynlaista rajattomuutta ja vieraantumista minuuden käsityksestä sekä kollektiivisesti jaettua kokemusta eristäytymisestä ja yksinäisyydestä. Sandqvistin lisäksi työryhmässä ovat näyttelijät Emilia Jansson, Ole Øwre ja Tom Rejström, pukusuunnittelija Hanne Jurmu, valosuunnittelija Luca Sirviö sekä äänisuunnittelija Tom Lönnqvist.

Läkaren on jännitysnäytelmä vallasta, etiikasta ja cancel-kulttuurista, vangitsevaa nykydraamaa, jossa on piirteitä televisiomaailman jännityskertomuksista ja sairaalasarjoista. Sen on kirjoittanut huomattava brittiläinen näytelmäkirjailija Robert Icke, ja ohjaajana on Saana Lavaste. Näyttämöllä nähdään Astrid Assefa, Antonia Atarah, Sonia Haga, Patrick Henriksen, Anna Hultin, Simon Häger, Nina Palmgren, Isabell Sterling, Miiko Toiviainen, Josef Törner ja Niklas Åkerfelt. Tekstin on kääntänyt Hanna Åkerfelt, ja Nina-Maria Häggblom on toiminut teoksen dramaturgina. Anna Sinkkonen vastaa lavastuksesta ja puvuista, Hanna Mikander äänisuunnittelusta, Petri Tuhkanen valosuunnittelusta ja Joonas Lampi maskeeraussuunnittelusta.

Läkaren ja Cowboy försvunnen – joista ensimmäinen on esimerkki perinteisestä brittiläisestä puheteatterista ja toinen kokeellinen kotimainen näytelmä – ovat kaksi hyvin erilaista teosta, joita raati kieltäytyi mittaamasta keskenään. Tämän vuoden voittajia yhdistää se, että molemmat luottavat kirjoitetun sanan voimaan tuoda yleisö yhteen. Raati haluaa osoittaa arvostavansa sitä, että Svenska Teatern esittää näin monitahoista ja vaativaa klassista puheteatteria, ja toivottavasti se kannustaa jatkossakin tuomaan todellisuuden monitahoisuutta suurille näyttämöille. Cowboy försvunnen -teoksen leikillisyys sanoilla ja kuvilla antaa viitteitä siitä, miksi uudet näytelmät ovat yksi kielivähemmistön selviytymisen perusrakenteista. Parhaimmillaan uudet näytelmät voivat saada meidät katsomaan itseämme ja ympäröivää maailmaa uudella tavalla, mutta myös rikastuttaa havaintokykyämme ja näkemystämme itsestämme”, perustelee raati.

Kolmas Antonia-ehdokas oli Viiruksen & Nya Rampenin Vem dödade Bambi?, ja tämän lisäksi ehdokkaaksi nousivat Sinna Virtasen Swell ja Johannes Ekholmin Inget att dölja

19. Antonia-palkinto jaettiin Hangö Teaterträff -festivaalin aikana. Raatiin kuului näytelmäkirjailijat Kasimir Koski, Gunilla Hemming ja Fabian Silén.