Hangö Teaterträffs logo med "See you next year" ovanpå.

Hangö Teaterträff 2021 ställs in, jubileum firas nästa år


Hangö Teaterträffs styrelse har fattat det svåra beslutet att ställa in årets festival på grund av den osäkra coronasituationen. Festivalen skulle ha firats i Hangö den 10-13.6.2021.

”Efter förra årets digitala festival trodde vi verkligen att Hangö Teaterträff 2021 blir den plats där vi äntligen får mötas och fira scenkonsten och varandra, för det hade vi verkligen behövt just nu”, berättar de konstnärliga ledarna Anni Klein och Tom Rejström. ”Vårt program i år hade bland annat bestått av en nordisk jubileumsföreställning, nyskapande musikteater från Teaterhögskolan och en intim one-on-one föreställning. Vi skulle också ha fortsatt det fina samarbetet med Svenska YLE med en hybrid-föreställning som förenar live-teater och stream.”

År 2020 anordnades festivalen undantagsvis på Yle Arenan, men i år kommer festivalen inte att flyttas till en virtuell form. ”Trots att den digitala festivalen lyckades över förväntan är det inte meningsfullt att göra en till online-festival. Vi arbetar med föreställningar och evenemang som måste få upplevas live och är trötta på eviga kompromisser som teaterkonsten måste stå ut med i denna tid”, fortsätter de konstnärliga ledarna.

Festivalprogrammet var färdigt. Det bestod av allt som allt åtta verk av vilka två skulle ha varit premiärer: det nordiska Subfrau-kollektivets comeback-föreställning och Ole ØwresElisa MakarevitchsRasmus SlätisAmanda Martikainens och Fabian Nybergs Konflikt som behandlar identitetspolitik. Toisissa tiloissa-kollektivets deltagande föreställning Kuvitteellisten olentojen kokoelma, som baserar sig på mytologiska berättelser, skulle ha haft sin svenskspråkiga premiär.

Programmet inkluderade även one-on-one föreställningen Nurture där Samuli Laine och Todellisuuden tutkimuskeskus granskar amning, omhändertagande och tillit, Oscar Hagens föreställningsinstallation, och Magnum där Otto SandqvistLuca Sirviö, Tom Lönnqvist och Teo Paaer forskar i begär, fantasi, identitet, kroppslighet, sårbarhet och konst. Identitet skulle ha forskats även i Miiko Toiviainens prisbelönta monolog Det liv som blivit mig givet (Kepeä elämäni), som behandlar transfrågor och hur motgångar kan vändas till styrka och glädje. Programmet inkluderade också Teaterhögskolans musikaliska soaré Private Dancer, en hyllning till särskiljandet mellan yttre projiceringar och inre verklighetsuppfattningar av Lidia Bäck, Julia JänttiHuong HoangAnn-Sofie Lundin, Oscar Fagerudd och Teaterhögskolans skådespelarstudenter.

Utöver dessa skulle festivalen ha inkluderat ett gediget diskursivt program, som i år skulle ha bestått av bland annat diskussioner om teaterns nuläge samt workshopar. Därtill hade konserter ordnats och publikationer utgivits.

En festival består av många olika parter, och den ständiga ovissheten är inte hållbar för någon. ”Det är allt för slumpmässigt att anordna en festival i nuvarande omständigheter. Säkerhetsavstånd på två meter kommer troligen att vara i kraft i juni, vilket skulle betyda att våra publiker skulle bestå av 4-20 människor. Det skulle finnas cirka 300 publikplatser på en fyra dagars festival. Visavi arbetsmängden och festivalens resurser, för att inte tala om dess sammanfogande karaktär, är det inte hållbart”, kommenterar festivalens producent Heidi Backström.

Hangö Teaterträff har också konstaterat att det inte är ansvarsfullt att ordna en festival i denna osäkra och ständigt utvecklande situation. ”Vi gick igenom varje scenario och konstaterade att det är etiskt hållbarast om vi inhiberar festivalen nu, så att konstnärerna inte behöver göra mer onödigt arbete och våra samarbetspartner inte behöver vänta på noggrannare information. Festivalorganisationen behöver inte längre vänta och följa med coronastatistik, så vi kan koncentrera oss på annat. Den nuvarande modellen där information ges i några veckors cykler tar inte i beaktande hur långa processer som ligger bakom skapandet av konstverk och festivaler är. Inte heller aspekter kring finansiering eller den psykiska belastningen som pandemin skapar. Kulturfältet och dess underleverantörer blir hängande i ovisshet”, fortsätter Backström.

Även Annika Tudeer, ordförande för Hangö Teaterträffs styrelse, kritiserar problem som negativt påverkar fältet och alla som arbetar med konst. ”Det fria fältets, inte ens bräckliga, utan icke-existerande strukturer och ur-hand-till-mun -kulturens ohållbarhet kommer väldigt tydligt fram just nu. Vad vi kan göra är att lyfta fram problemen och argumentera för hållbara strukturer för fältet. Men mera kan vi inte göra. Kanske vi har varit naiva, men nu syns det tydligt hur beslutsfattare och finansiärer helt enkelt inte förstår hur utsatt det fria fältet är och hur kortsiktigt det bemöts.”

Hangö Teaterträffs inhibering påverkar även Hangö, där festivalen har ordnats sedan 1992. ”För andra året i rad får vi besked om att evenemang och festivaler inhiberas på grund av den pandemi vi lever i. Jag förstår besluten, för förutsättningarna för att producera och förverkliga publikhändelser är just nu väldigt svåra”, kommenterar Hangös kulturdirektör Jennika Friman. ”När ett evenemang inhiberas är det inte bara flera arbetstillfällen som faller bort inom själva evenemanget. Även de olika tjänster som finns i staden misstar kunder. Hangö Teaterträff har varit startskottet för sommarevenemangen i 30 år, det blir en paus i år men jag ser fram emot kommande Teaterträffar med stort hopp.”

”Den globala pandemin och alla restriktioner den orsakat har här i Finland behandlat scenkonstfältet orättvist och hårt”, fortsätter de konstnärliga ledarna. ”Det i sin tur visar hur viktigt det är att mötas. Vi behöver skapa förståelse och solidaritet för ett kulturfält som just nu är på bristningsgränsen. Men allra svårast just nu, liksom alltid, har alla frilansare och de som är på väg att utexamineras till detta ohållbara arbetsfält. Hangö Teaterträff är en viktig plattform för scenkonstens nya initiativ och därför är det både sorgligt och upprörande att vi inte kan mötas i Hangö i år.”

Hangö Teaterträff rf kommer i år att inrikta sig på att arbeta strategiskt för fria fältets situation. Det årliga Antonia-priset utdelas i juni 2021 till ett verk som har visat konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. Hangö Teaterträff firar sitt 30-årsjubileum på festivalen den 9-12.6.2022.