Fem mål mat -teoksen pressikuva.

Vuoden 2022 Antonia-palkinnon voittaa FEM MÅL MAT – vad jag åt och vem jag åt det med


Antonia-palkinto jaetaan joka vuosi teokselle, joka on osoittanut taiteellista rohkeutta ja monipuolisuutta suomenruotsalaisen teatterin kentällä. Tänä vuonna palkinto menee Unga Teaternin teokselle FEM MÅL MAT – vad jag åt och vem jag åt det med.

Teoksessa leikitellään tarinoilla ruoasta ja ruokailusta. Sen on kirjoittanut Christoffer Mellgren ja ohjannut Janne Pellinen. Näyttämöllä nähdään Meri Anna Hulkkonen, Stella Laine, Walter Ruokolahti, Frank Skog, Anders Slotte ja Kristian Thulesius. Annina Nevantaus vastaa skenografiasta ja puvustuksesta, kun taas Jukka Hannukainen vastaa musiikista sekä ääni- ja valosuunnittelusta.

”Nokkela, kiehtova esitys, joka ilman klassisia dramaturgisia keinoja ylläpitää lapsiyleisön läsnäoloa ja keskittymistä. Kirjoittaja Christoffer Mellgren ja ohjaaja Janne Pellinen ovat luoneet kompromissittoman teoksen, jossa näkyy filosofisia ajatuksia gastronomisista sfääreistä. Moderni, älykäs lastenesitys turhuuksia vailla, maittavissa (!) määrin”, perustelee raati.

Muut Antonia-ehdokkaat olivat Carl Knif Companyn, Svenska Teaternin ja Riksteaternin Ett drömspel, Lilla Teaternin Den besynnerliga händelsen med hunden om natten sekä Viiruksen ROCKY! Return of the Loser. Näiden lisäksi ehdokkaaksi nousi Sinna Virtasen Asphodel Meadows, joka sai ensi-iltansa Hangö Teaterträffin aikana ja jota raati kehui ”meditatiiviseksi ja runolliseksi kohtaamiseksi meren ja reflektoivan filosofisen kertojaäänen välillä”.

17:s Antonia-palkinto jaettiin Hangö Teaterträff -festivaalin aikana. Juhlavuoden raatiin kuului Hangö Teaterträffin konkareita: Antonia Ringbom (puheenjohtaja), Erik ’Miki’ Pöysti, Riitta Ketelimäki, Anders Sundström ja Paul Olin.