Föreställningsbild från I det stora landskapet.

Vuoden 2020 Antonia-palkinnon voittaa I det stora landskapet – satumainen perhekronikka


Antonia-palkinto jaetaan joka vuosi teokselle, joka on osoittanut taiteellista rohkeutta ja monipuolisuutta suomenruotsalaisen teatterin kentällä. Tänä vuonna palkinto menee I det stora landskapet – satumainen perhekronikka -teokselle, joka on DuvTeaternin, Svenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kammarstråkar WKS:n yhteistyö.

”Näinä aikoina tuntuu tärkeältä, että Antonia-palkinto menee yhteisöllisyyden ja tasa-arvon puolesta puhuvalle teokselle, joka kuvaa toivoa kuitenkaan ummistamatta silmiään yhteiskuntamme ongelmilta ja niitä kaunistelematta. Perinteisestä muodostaan huolimatta I det stora landskapet onnistuu purkamaan hierarkioita lavalla. Esitys nostaa esiin ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja universaalisia kysymyksiä, ja se on satumainen ja syvästi koskettava olematta epärealistinen. Koko teatterisali elää esityksen mukana”, perustelee raadin puheenjohtaja Liisa Pentti.

Esityksen on ohjannut Mikaela Hasán, ja sen käsikirjoituksen ja laulujen sanoitukset ovat luoneet DuvTeaternin ensemble. Näyttämöllä heidät nähdään yhdessä Svenska Teaternin näyttelijäkollegoidensa kanssa. Markus Fagerudd on säveltänyt musiikin erityisesti esityksen liveorkesteria varten. Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousien muusikoita yhdistävä orkesteri tuo yhteen eri musiikkiperinteiden taustoista tulevia muusikoita. Koreografian on luonut Carl Knif tiiviissä yhteistyössä näyttelijöiden kanssa.

”Perinteisen ja jopa konservatiivisen muodon rajoilta siivilöityy kerronta, joka riisuu aseista ja luo tilaa jollekin, joka on oleellista inhimilliselle olemuksellemme. I det stora landskapet koskettaa ja antaa tunnistamisen kautta toivoa niin ihanassa ja kauniissa kuin surullisessa, vaikeassa ja aggressiivisessakin. Laajalle yleisölle suunnattu teos on ajaton ja samalla ajankohtainen, ja subjektin näkökulman kautta ottaa kantaa yhteiskunnalliseen. DuvTeaternin ensemble on tehnyt suuren työn kirjoittamalla monikerroksisen käsikirjoituksen ja sanoitukset, jotka yhdessä Markus Fageruddin musiikin kanssa tunkeutuvat sieluun asti. Näyttelijöiden välitön yhteys toisiinsa ja yleisöön luo läsnäolon tunteen, jonka kautta voimakas ja sulava vuorovaikutus saa aikaan yhteenkuuluvuuden tunteen koko salissa”, jatkaa Pentti.
Muut ehdokkaat olivat Sirius Teaternin Infinito sekä Nya Rampenin ja Teatteri Viiruksen Hamlet All Inclusive.

15:s Antonia-palkinto jaettiin vuoden 2020 Hangö Teaterträff -festivaalilla. Raati koostui tanssitaiteilijoista ja sen oli kutsunut koolle raadin puheenjohtaja, koreografi Liisa Pentti. Raatiin kuuluivat myös tanssitaiteilijat Aksinja Lommi ja Karolina Ginman.