Föreställningsbild från I det stora landskapet.

I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika vinner Antonia-priset 2020


Antonia-priset 2020 för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater går till föreställningen I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika av DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar WKS.

”I dessa tider känns det viktigt att ge Antonia-priset till en föreställning som förespråkar gemenskap och jämställdhet, och som inger hopp utan att försköna och blunda för de problem och frågeställningar som finns i vårt samhälle. Sin traditionella form till trots lyckas I det stora landskapet nedmontera hierarkier på scen. Föreställningen lyfter fram aktuella samhälleliga och allmänmänskliga frågor, och är sagolik och djupt berörande utan att vara verklighetsfrämmande. Hela teatersalongen lever med i föreställningen”, motiverar juryordföranden Liisa Pentti.

I det stora landskapet är ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar WKS. Föreställningen är regisserad av Mikaela Hasán, dess manus och sångtexter är skapade av DuvTeaterns ensemble och koreografin är gjord av Carl Knif i tätt samarbete med skådespelarna. På scenen står skådespelarna tillsammans med kollegor från Svenska Teatern. Musiken är komponerad av Markus Fagerudd specifikt för föreställningens liveorkester. Orkestern, som består av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar, förenar musiker som har bakgrund i olika musiktraditioner.

“Genom den traditionella och t.o.m konservativa formens gränser sipprar ett berättande som avväpnar och öppnar inför något väsentligt i vårt mänskliga varande. I det stora landskapet berör på djupet och ger hopp genom igenkännande både i det härliga och vackra och i det sorliga, svåra och aggressiva. Föreställningen, som riktar sig till en bred publik, lyckas vara tidlös och samtidigt aktuell, och via subjektets perspektiv ta ställning i det samhälleliga. DuvTeaterns ensemble har gjort ett enormt arbete genom att både skriva ett mångbottnat manus och sångtexter, som tillsammans med Markus Fagerudds musik genomtränger åskådaren. I skådespelarnas kontakt till varandra och till publiken finns en omedelbarhet och närvaro som föder ett starkt och smidigt samspel och skapar en upplevelse av samhörighet i hela salongen”, fortsätter Pentti.

De övriga nominerade föreställningarna var Infinito av Sirius Teatern och Hamlet All Inclusive av Nya Rampen och Teater Viirus.

Antonia-priset utdelades den 15:e gången under Hangö Teaterträff 2020. Årets jury har bestått av koreografen Liisa Pentti (juryns ordförande och sammankallare) och danskonstnärerna Aksinja Lommi och Karolina Ginman.