Konstnärliga rådets hälsning


Allt är mycket osäkert…

Att samlas en sommarhelg i juni för att fira teaterkonsten och varandras närvaro är årets absoluta höjdpunkt för oss som jobbar med festivalen. Det är en speciell känsla att komma till Hangö och se festivaltältet resas, uppleva artisternas förberedelser, volontärernas hårda arbete och publikens antågan. Då kan man släppa en viss vardag och kliva in ett underbart undantagstillstånd för några dagar. I år blev det annorlunda. Själva vardagen förvandlades till undantagstillstånd och det som skulle bli en träff i Hangö blev en träff på distans.

Vi velade länge ifall det skulle bli ett Hangö Teaterträff 2020 eller inte. Ett sådant beslut har satt frågor om etik, ekonomi, överenskommelser och intressen på spel. Trots att teaterträffen inte går att ordna på traditionellt sätt, kändes det ändå som rätt beslut att kunna presentera en festival i ny form. I mars började vi leka med begreppet digital festival, utan att alls veta vad det innebär. Att ta reda på det har inneburit ett hundratal distansmöten inom festivalorganisation med artister, finansiärer och samarbetsparter. Vår i år tillträdda festivalproducent Heidi Backström förtjänar en eloge. Hon steg ovetandes in i något mycket osäkert och har väglett oss till att stå här idag. Långt ifrån varandra, men tillsammans.

Att låta sig utmanas inför det okända blev en ny sorts vardag. Svenska YLE har bidragit med nyfiken samarbetsvilja och våra artister med orädd inspiration. Det är viktigt att framhålla, att nästan hela vårt digitala program består av verk som skulle ha varit en del av den ursprungliga teaterträffen. Konstnärerna bakom dem har vågat omarbeta sina koncept till något virtuellt, trots att deras primära expertis ligger i det fysiska, publika mötet. Många har alltså tagit stora risker på vägen, ett steg in i det okända. Men kanske just mötet med det främmande är det centrala i all sorts konst. Teater speglar sin samtid sägs det och då måste vi kunna presentera teater som speglar denna tid, vad det än innebär.

Välkommen till Hangö Teaterträff 2020!

/ Anni Klein, Jonas Welander och Tom Rejström