Tre fluffiga fantasifigurer, en är mycket liten och har mycket stora ögon.

De nominerade föreställningarna för Antonia-priset 2023 är…


Kandidaterna för Antonia-priset 2023 är nominerade. I alla fall fyra föreställningar tävlar om priset som utdelas lördagen den 10 juni på Hangö Teaterträffs festivalklubb. Priset utdelas kl. 23.00 i festivalcentret på Brankis i Hangö. De nominerade är:

  1. Rasmus Slätis: Gräns/Hermes
  2. Lilla Teatern: Kris och katastrof i Mumindalen
  3. DuvTeatern & Carl Knif Company: Två duetter
  4. Hav-Anna Company & Viirus: Whizz, whirr, bang, clang!

Gräns/Hermes är en personlig, gripande monolog om förlust och livsnavigering genom en oberäknelig värld. Genom sin utforskande, minimalistiska scenmonolog klär Rasmus Slätis av både sig själv och våra föreställningar om världen”, berättar juryn.

Kris och katastrof i Mumindalen kallar juryn ”en visuellt imponerande helhet, där seriestrippar på ett samtidigt stramt och svävande lekfullt sätt förvandlas till ett tredimensionellt universum. Här möts det lilla och det väldiga, det höga och det låga, musik och dockor, och en stor ensemble som fungerar som en jämställd skönt samarbetande helhet.”

Av Två duetter har juryn följande att säga: ”Två personliga duetter, Vardag och Sense of Hope, blottlägger genom olika icke-verbala former det inre livet. I Vardag vaggas harmoni och vardagsmeditation till ett ömt samspel. Vardag presenterar olika sätt att finnas i världen, att mötas i de små vardagliga rörelserna. I Sense of Hope förmedlas en intim och ärlig närvaro. Dans och ljudinstallationer bildar ett narrativ om att försonas med sin ensamhet. Duetterna bildar en helhet där publiken blir inbjuden till ärliga känslor och icke-verbala kommunikationsformer.”

Whizz, whirr, bang, clang!, motiverar juryn, är en ”skenbart lugn sagostund för barn i alla åldrar. I rummet som kallas ett kök råder samvaro, närvaro och samarbete, och den utsökta texten utsätts aldrig för kompromisser. I vilken sekund som helst kan vad som helst hända, men vänligheten och det toleranta greppet är genomgående. Saker kan vara på ett visst sätt men samtidigt på ett annat. Whizz, whirr, bang, clang! är en föreställning i nuet, i rörelse, öppen för världen.”

Utöver de ovannämnda nominerade föreställningar kommer juryn att möjligtvis nominera någon av de finlandssvenska föreställningarna som får premiär under Hangö Teaterträff.

Juryn för 2023 består av författare: Malin Kivelä (ordförande), Martina Moliis-MellbergHeidi von WrightTomas Jansson och Rosanna Fellman.